Porin Taiteilijaseura 70-vuotta

Porin Taiteilijaseura viettää juhlavuotta yhtenä pienenä osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.
Joulukuussa 1947 porilaisessa yksityiskodissa ryhdyttiin suunnittelemaan taiteilijoita yhdistävän seuran perustamista. Porilainen taide- ja kulttuurielämä oli tuolloin vilkasta, mutta sen toiminnalliset rakenteet olivat täysin yksilösuoritusten varassa. Sodanjälkeisen Suomen kaupungit olivat yllättävän vilkkaita: kauppiaita ja liikkeitä riitti ja markkinoilla ja toreilla kokoonnuttiin yleisesti. Taiteilijat olivat osa eräänlaista ”katukauppaa” ja teoksia esiteltiin liikkeiden takahuoneissa, tilapäishuoneistoissa ja jopa hotellihuoneissa.
Sodan jälkeen taiteilijat pyrkivät järjestäytymään ja edistämään taiteilijoiden ammatillista toimintaa. Tämän seurauksena rekisteröitiin taiteilijaseuroja ja niiden toiminnassa olennaisena osana oli jäsenten koulutus ja näyttelymahdollisuuksien järjestäminen.

Porin Taiteilijaseura on useista myrskyistä selvinneenä edelleen, 70 vuotta perustamisensa jälkeen merkittävä kuvataiteen kentän toimija Porissa. 2010-luvun maailma ja taiteilijuus on toista kuin 1940-luvulla, mutta taiteilijat tarvitsevat edelleen yhteisiä foorumeita ja paikkaa esitellä tuotantoaan.

Taiteilijaseuran juhlavuoden aloittaa seuran jäsenten Mininäyttelyt P-galleriassa. Kavalkadi tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä, mitä seuran jäsenet tekevät ja missä ovat kuvan tekemisen intressit.

Heinäkuussa P-gallerian valtaavat seuran seniorijäsenet. 70 vuotta on paitsi taiteilijaseuran ikä, myös monen jäsenen ikä. Monet taiteilijat työskentelevät ”hautaan saakka” joten perspektiiviä myös menneisiin vuosikymmeniin riittää. Näyttelyn kuratoivat seuran jäsenet arkkitehti Kauko Lehtonen ja gallerianhoitaja Tuula Hölsö kuvataiteilija Pasi Vainionpään avustuksella.

Joulukuussa Poriginal galleriassa on seuran juhlavuoden päänäyttely ”kaupunkikuvia Porista”, jossa taiteilijaseuran perustajajäseniin kuuluneen Oiva Virran katumaalauksia esitellään yhdessä tämän päivän tulkintojen kanssa.

Näyttelyn kuraattorina toimii puheenjohtaja Anna Halls.
Näyttely on saanut Suomi100 -statuksen.

Comments are closed.